VIROLAINEN MUSIIKKI SOI

Torupilli Jussi Trio

Torstaina 22.11.2018 kello 19.30 (Ovet 18.30)
Musiikkitalon Klubi, Kansalaistori 2 G, Helsinki
Autenttista perinnemusiikkia!

Marko Mägi – saksofoni
Karoliina Kreintaal – viulu, jouhikko, laulu
Cätlin Mägi – virolainen säkkipilli, munniharppu, laulu, pitkähuilu

Torupilli Jussi Trion musiikissa soivat viulut ja vanha säkkipillisaundi. Äänimaisema satojen vuosien takaa tekee matkan nykypäivään. Torupilli Jussi Trio on tribuuttibändi, joka soittaa hiidenmaalaisen säkkipillimestari Juhan Maakerin vauhdikasta pelimannimusiikkia. Yhtye tavoittelee autenttisuutta ja samaa hullun heittäytyvää otetta kuin Juhan Maakerilla kerrotaan olleen.

Liput 9/11 EUR Ticketmasterista ja 1 h ennen alkua ovelta.

Järjestäjä: Virolainen musiikki soi 2018 -sarja on toteutettu yhteistyössä seuraavien tahojen ja tukijoiden kanssa: Suomen Viro-yhdistysten liitto, Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut, Tuglas-seura, Viljandin ystävät, Viro-instituutin ystävät ja Viron Suomen-suurlähetystö.
Lisätietoja
Elokuva

Georgica

Torstaina 22.11.2018 kello 17.00
Elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 15, Helsinki
Orionin Onnea Viro -elokuvasarjassa esitetään Sulev Keedusin Georgica (1998). Elokuvan pääjuoni tapahtuu neuvostotukikohdassa yksinäisellä saarella. Se on filosofinen eksistenssidraama, runollinen ja symbolinen kuvaus miehitetystä sodanjälkeisestä Virosta, kotimaansa menettämisestä sekä menneisyyden, muistojen ja epävarman tulevaisuuden kohtaamisesta. Georgica on yksi kaikkien aikojen Top 10 -elokuvista Virossa.

Elokuva on viroksi, tekstitys englanniksi.
Liput: 7,50

Elokuvasarja on toteutettu yhteistyössä: Eesti Filmi Instituut, Eesti-Maja – Viro-keskus, Rahvusarhiivi Filmiarhiiv, Viron suurlähetystö.
Lisätietoja
Kirjailijatapaaminen

Jaak Jõerüüt

Perjantai 23.11. kello 17.30
Eesti Maja – Viro-keskus, Sörnäisten rantatie 22, Helsinki
Aikamatka kauas 1980–90-luvuille: Viron entinen Suomen-suurlähettiläs Jaak Jõerüüt kertoo diplomaattivuosistaan.

Jõerüütin kirja Viron lähettiläänä Suomessa ja muissa maissa perustuu muistikuviin. Se kertoo henkilökohtaisista kokemuksista, miten ihminen ryhtyy historiallisten käänteiden pakottamana yhtäkkiä diplomaatiksi ja mitkä ovat hänen tunteensa, mietteensä ja näkymänsä.
Puheenvuoron käyttää myös historioitsija, tietokirjailija ja kustantaja Jari P. Havia, joka kertoo Suomi–Viro-seurasta. Yhdistys täyttäisi 30 vuotta ja se toimi aikanaan puhtaasti poliittisin tavoittein tukeakseen Viron valtiollista itsenäistymistä.

Vapaa pääsy!
Järjestäjä: Viro-instituutti
Lisätietoja
Iholla-klubi

Slack Bird ja Svjata Vatra

Perjantai 23.11. kello 19.00
MO Bar & Eatery, Annankatu 10, Helsinki
Iholla-klubin tapahtumanäyttämönä toimii uudenkarhea MO Bar & Eatery ja lavalla kuullaan modernin reissunrähjäistä punkfolkia. Virolais-ukrainalainen Svjata Vatra ammentaa traditionaalisista lauluista, lastenloruista ja balttilaisista melodioista ja omaperäinen banjo-haitariduo Slack Bird tuo Aleta Au -kiertueensa Helsinkiin.

Illan aikataulu
19.30 Slack Bird
20.30 Svjata Vatra

Liput (ennakkoon / ovelta):
12 / 15 € aikuiset
10 / 13 € Iholla-tulitikkuaskilla, KKV:n jäsenet, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät
6 / 7 € lapset (2-12 vuotta)
Lisätietoja
Maa ilmassa -klubi

Mari Kalkun ja Ailu Valle

Lauantai 24.11. kello 19.00
Vuotalo, Mosaiikkitori 2, Helsinki
Koe virolaisen laulun ja pohjoissaamelaisen räpin yhteentörmäys!

Mari Kalkun ja Ailu Valle edustavat eri äärilaitoja ja tämä kuuluu myös heidän musiikissaan. Pohjoissaamelainen räppäri Ailu Valle on vaikuttanut hip-hop-piireissä jo vuosia. Laulaja-lauluntekijä Mari Kalkun taas on kotoisin Võrumaasta, Viron kaukaisimmasta kolkasta läheltä Latvian ja Venäjän rajaa. Molemmat artistit laulavat ainutlaatuisilla vanhoilla kielillä, joista muodostuu yhdessä laulettuna modernin muinaista musiikkia. Mari Kalkunin musiikki kumpuaa virolaisesta runoudesta ja luonnosta, runonlaulusta ja itse elämästä. Ailu Valle räppää sekä pohjoissaameksi että suomeksi. Vallen tyylissä yhdistyy kantaaottava sanoma, teknisyys ja tunne. Valle on kotoisin kaukaa pohjoisesta, parinkymmenen ihmisen piskuisesta porokylästä Kaamasmukasta, Utsjoen kunnasta. Illan aikana kuullaan kummaltakin muusikolta soolo-osuudet ja lisäksi he esittävät kappaleita yhdessä.

Järjestäjä: Kulttuuri Helsinki
Lisätietoja
Viro 100 -konsertti

Svjata Vatra

Lauantai 24.11. kello 20.00
Vanha 123/Aatos Café, Kaivokatu 37 B, Porvoo
Virolais-ukralainalaisen Svjata Vatran musiikki perustuu perinteisiin lauluihin, nostalgisiin lastenlauluihin ja balttilaisiin melodioihin raikkaalla punk-asenteella höystettynä. Svjata Vatran vastustamaton musiikki on ukrainalaissyntyisen Ruslan Troschynskyin johdolla saanut ihmiset tanssimaan jo vuodesta 2006. Yhtye on kiertänyt maailmanmusiikkifestivaaleilla yli 20 maassa ja julkaissut kuusi albumia. Viimeisin Muutused/Zminy ilmestyi keväällä 2018. Svjata Vatran instrumentteihin kuuluvat mm. pasuuna, viikate, säkkipilli ja munniharppu sekä Troschynskyin rosoinen viron- ja ukrainankielinen laulu. Yhtye on ottanut kantaa myös rauhan, vapauden, rakkauden ja keskinäisen kunnioituksen puolesta. Svjata Vatran ydin on voimakkaissa esiintymisissä, jotka vangitsevat yleisön energisoivaan tunnelmaan ja sytyttävät valon ja tulen ihmisten sydämiin.

Liput 18 € Aatos Café ja ovelta

Järjestäjät Itä-Uudenmaan Tuglas-seura ja Viljandin ystävät