Valgamaa, Viron eteläportti!

Etelä-Viron ja Pohjois-Latvian kumpuilevien maastonmuotojen välissä lymyävä Valgamaa on monessakin mielessä mielenkiintoinen ja omalaatuinen maakunta. Monet eivät ole Valgamaasta kuulleetkaan, toiset ovat nähneet sen vain unissaan. Millaisesta syvän etelän seutukunnasta siis oikein on kysymys? Valgamaan 2046,49 km2:n pinta-alaan mahtuu hyvin monenlaista maastoa ja maisemaa ja asukkaita maakunnassa on kaikkiaan noin 28 000.

Kaupunkeja Valgamaalla on kolme, kaikilla oma erityispiirteensä. Otepää tunnetaan Viron talvipääkaupunkina, Tõrva nimitettiin viralliseksi kesänviettokaupungiksi jo vuonna 1937 ja koko maakunnalle nimensä antanut Valga ei mahdu yhden maan rajojen sisään.

Oletko koskaan syönyt jäätelöä kahdessa maassa yhtä aikaa – toisessa kädessä jäätis, toisessa saldējums? Sen ja paljon muuta voit kokea Valga-Valkan kaksoiskaupunkifestivaaleilla, jolloin laulu, tanssi, urheilutapahtumat ja markkinahumu täyttävät kaupungin viiden päivän ajan rajan molemmin puolin. Valga-Valkan kahvilapäivä puolestaan tarjoaa erinomaisen tilaisuuden nauttia kahden maan makuja yhdellä kertaa. Tõrvan keskusaukiolla järjestettävillä Tõrvan tulipäivillä taas voi ihailla maagista tuliesitystä, käydä konserteissa, tehdä markkinalöytöjä ja hemmotella makuhermoja kotikeittiöiden anneilla.

Koska kesät olivat ennen vanhaan lämpimämpiä ja ruoho vihreämpää, kannattaa matkata ajassa takaisin! Pühajärven rannalla järjestettävä Retrobest-festivaali yhdistää kuumat tunteet rattoisaan lomanviettoon taas tulevana kesänä. Mikäli mielessäsi siintävät elämykset klassisen musiikin parissa, kannattaa ehdottomasti tulla Leigon järvimusiikkifestivaalille, joka on ainutlaatuinen tapahtuma koko Euroopan mittakaavassa. Sodankäynnistä ja historiasta kiinnostuneet puolestaan suuntaavat kulkunsa kansainväliselle Valgan sotahistorian festivaalille. Siellä esitellään sotakalustoa ja sotilasajoneuvoja eri aikakausilta, käydään näytöstaistelu ja tehdään kauppaa rompetorilla ja käsityömarkkinoilla.

Vauhtia, viihdettä ja vaarallisia tilanteita tarjoaa Rally Estonia, jossa Euroopan rallieliitti ottaa Etelä-Viron mutkaisilla sorateillä mittaa toisistaan vain muutamia viikkoja ennen Jyväskylän MM-rallia. Urheilun ystävät voivat laittaa itsensä koetukselle vaikkapa Tõrvan extremejuoksussa tai osallistumalla Tarton maratonille – maailmanluokan hiihtokisaan, joka nimestään huolimatta starttaa Valgamaalta.

Oletko koskaan kokeillut kickbike-potkupyörää? Sillä ajaminen on hauskaa, vaivatonta ja helposti opittavaa – harva pystyy olemaan innostumatta siitä! Potkit vain toisella jalalla vauhtia, toisella seisot astinlaudalla. Muista harrastajista pääset ottamaan mittaa Pühajärven kickbike-maratonilla, jolle kokoontuu potkuttelijoita läheltä ja kaukaa. Ehdottomasti mainitsemisen arvoinen maailmanluokan urheilutapahtuma on myös IRONMAN 70.3 Otepää -triathlonkisa.

Metsästäjät pääsevät harrastuksensa pariin esimerkiksi Rohevik OÜ:n ja Tündre OÜ:n Taageperan alueella ja Valgamaalla järjestämillä metsästysretkillä. Vuodenajasta ja saalislajista riippuen voit osallistua vaikkapa houkuttelu-, väijyntä-, hiivintä- tai ajometsästykseen.

Valgamaan kumpuilevien maastojen keskeltä löytyy myös Otepää Golf, jonka haastavat väylät ja samettiset viheriöt kutsuvat niin harrastajia kuin alan ammattilaisiakin. Pühajärvellä ja Valgassa on nelirataiset keilahallit.

Valgamaa on tunnettu luonnonläheisyydestään. Maakunnassa on luonnonpuistoja, metsiä ja retkipolkuja, mäkiä ja kumpareita, jokia ja järviä, ruokaa suoraan luonnosta – kaikesta tästä syntyy tunne, että luonto on koko ajan lähellä.

Maakunnan historialla on monia kiintoisia yhtymäkohtia Suomeen. Tõrvan Jõgevesten kylässä on Suomen kenraalikuvernöörin Michael Andreas Barclay de Tollyn perheen hauta. Ruhtinaan elämäntarinaan voi tutustua Barclay de Tollyn mausoleumissa.

Pajun taistelun muistomerkki sijaitsee Pajun kartanon lähistöllä. Taistelu oli yksi vapaussodan tärkeimmistä. Viron itsenäisyyden puolesta taisteli virolaisten rinnalla myös vapaaehtoisista suomalaisista muodostettu Pohjan Poikien rykmentti. Valgan Johanneksen kirkon seinällä on Viron vapaussodassa kaatuneiden Pohjan Poikien muistotaulu. Satumainen Sangasten linna, jota aikoinaan isännöi suomalainen kreivi Berg, on yksi Etelä-Viron 21:stä National Geographicin keltaisella ikkunalla merkitystä näkemisen arvoisesta paikasta. Linna on ihanteellinen paikka pienelle hengähdystauolle: siellä voi niin ihastella yhtenäisen ylväänä säilynyttä kartanomiljöötä kuin astella rauhassa pitkin dendrologista puistoa ja lähteä makumatkalle linnan ravintolassa. Kartanon yhteydessä olevassa Ringtallin vierailukeskuksessa pääsee aikamatkalle sadan vuoden taakse ja kauemmaksikin. Ruiskreivi ja maailman ihmeet -näyttely koostuu yli 50 esineestä, jotka kertovat tarinan 1800-luvun tieteen saavutuksista ja Sangasten linnan omistajasta kreivi Bergistä. Kyseessä ei ole aivan tavanomainen museo, vaan näyttelyesineet ovat esillä käyttöä ja kokeilemista varten.

Myös lapsiperheille on Valgamaalla monenlaista toimintaa ja tekemistä. Otepään seikkailupuistossa taitojaan ja rohkeuttaan voivat testata niin pienet kuin suuret seikkailijat. Korkeuksissa kiipeily on erinomainen yhdistelmä tiukkaa fyysistä treeniä, extreme-kokemusta ja puhdasta leikkiä – kaiken kaikkiaan siis elämys kaikille iästä riippumatta. Extreme-lajien ystävien kannattaa suunnata kulkunsa myös Otepää Wakeparkiin, jossa voi kesäkaudella harrastaa lainelautailua, surffausta, vesihiihtoa, wakeskatingiä ja vesikelkkailua. Talvella puolestaan Otepää Winterplace tempaisee koko perheen monenlaiseen hauskanpitoon. Talvipuistossa on snowtubing-ratoja, kelkkamäki, luistinrata, igluelokuvateatteri, pienten lasten tuubikaruselli – ja tietenkin paljon lunta. Myös Valgan sotilaallinen teemapuisto ja museo sopii perheen pienimmille: kukapa ei haluaisi ihastella oikeaa sotilashelikopteria lähietäisyydeltä tai kiivetä oikeaan panssarivaunuun.

Tuletpa milloin tahansa, Valgamaan rannat odottavat uimareita, suot retkeilijöitä, mäet hiihtäjiä, kahvilat ja ravintolat herkkusuita ja majatalot lomanviettäjiä!

Erityisesti sateisina tai kylminä päivinä mikään ei voita kylpylän lämmintä syleilyä. Viron kauneimman järven rannalla sijaitseva Pühajärve Spa & Puhkekeskus on jo vuosien ajan ollut yksi Viron suosituimmista lomanviettopaikoista. Kylpylä tarjoaa puitteet rentoutumisen ohella myös monipuoliseen liikuntaan ja kuntoiluun keilahallia myöten. Hiljattain avasi ovensa myös linnakylpylä Wagenküll ehostuskuurin läpi käyneessä Taageperan linnassa. Ainutlaatuiseen kokonaisuuteen kuuluvat jugendtyylinen kartanorakennus, tasokas ravintola, ylellinen linnakylpylä ja 1930-luvun tyyliä edustava hotelli.

Valgamaa on kauniin luonnon, kiinnostavan historian ja monipuolisten tapahtumien maakunta. Kun olet kerran tullut luoksemme, palaat varmasti takaisin!